Juha od buljona od junetine je vjerojatno jedan od najboljih narodnih ljekova! Kad kazem "narodni" u ovom kontekstu mislim prije svega na to sta je moja baka rekla i preporucivala za razlicite bolestine. Kuhana junetina jedan od najboljih izvora zeljeza, npr. :)
Prije 8 godina nakon prvog poroda sam izgubila puno krvi. Onda sam dobila savjet od mame i tate da skuhamo tu juhu... (Tj rekli su mi da kazem svekrvi da mi skuha juhu, ali ona nije taj tip!) . I stvarno je bila okrepljujuca. Zeljezo ili ne!
Ali ovo je moj prijedlog:
Kupite malo jeftinije junece meso jer juha je bitnija, a uvijek se iskopa koji komad mesa koji se moze pojesti ili tako samo skuhan ili sa sosom od rajcice ili bijelim sosom s jajima.
Ja stavim komad, mozda pola kile mesa da se malonkuha. Prvu vodu bacim. (Valjda zbog one pjene...) onda u drugu ogulim luk cijeli i onda sta se ima... Mrkva, pastrnjak, korijen od celera, persin. Malo ulja i meso. Kuha se bar 1 sat ali dobro je i duze s obzirom na velicinu komada mesa. Doda se zelenisa (persin-list, kopar) i vegeta ilinsol. Procijedi se juha, i u samu juhu se doda rezanci ili njoke od griza npr.
Jedan dio buljona se moze i zamrznuti pa napraviti juha neki drugi put.
Mmmmm ova je i favorit moje 5-godisnjakinje!
Nema komentara:
Objavi komentar